Szabó László: Az etanol fontos az energiaforrások diverzifikálásában

2015-11-03

Szabó László: Az etanol fontos az energiaforrások diverzifikálásában

Magyarország méretéhez képest jelentős mennyiségű etanolt állít elő, az európai össztermelés 14 százalékát. A bioetanol és bioüzemanyagok előállítása a hazai össztermék (GDP) 0,7-0,8 százalékát adja. Az Európában előállított etanol a fosszilis üzemanyagokhoz képest 61 százalékkal kevesebb káros anyagot bocsát a levegőbe, jelentősen hozzájárulva ezzel az Európai Unió által kitűzött fenntartható fejlődési célok eléréséhez, sorolta a bioetanol előnyeit az államtitkár.

Szabó László elmondta, hogy Kelet-Közép-Európa legnagyobb etanolgyártója, a Pannonia Ethanol Zrt. egy éve bővítette üzemét, amely évente 450 millió liter etanolt állít elő, genetikailag módosított organizmus (GMO) mentes magyar takarmányból. Beszélt arról, hogy a magyar mezőgazdaság GMO-mentesen tartása az egyik legfontosabb célkitűzése a magyar kormánynak az Európai Unióval, valamint az Egyesült Államokkal folytatott szabadkereskedelmi egyezmény (TTIP) tárgyalása során.

Szabó László felhívta a figyelmet arra is, mivel Magyarország egyre inkább a sok hulladékot termelő autó- valamint gumigyártási központtá kezd válni a régióban, a kormány nagy figyelmet szentel az újrahasznosításnak.

Az államtitkár szólt arról is, hogy Magyarországon számos fóruma van a biogazdasággal kapcsolatos iparági együttműködéseknek, egyebek mellett említette a Magyar Biotechnológiai Szövetséget, a Magyar Bioetanol Szövetséget és a Magyar Biogáz Egyesületet. A háromnapos iparági konferenciát az F.O. Licht árukereskedelmi elemző cég rendezi, a világ etanol és bioüzemanyag előállításban vezető vállalatainak és szakmai szövetségeinek részvételével.

Forrás: MTI