Magyarország élen járhatna a közlekedés zöldítésében

2016-09-21

Magyarország élen járhatna a közlekedés zöldítésében

Tengelic, 2016. szeptember 21. – „Az Európai Unió ugyan elismerte, hogy a bioetanolgyártás technológiai szempontból a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésének legfontosabb eszköze lehetne a közúti közlekedésben, az iparág ennek ellenére azzal kénytelen szembesülni, hogy megpróbálják ellehetetleníteni” – mondta Mark Turley, a Pannonia Ethanol Zrt. alapítója és tulajdonosa Tengelicen. Szerdán második alkalommal rendezték meg Agro Inno Show címmel Magyarország legnagyobb agrárinnovációs szakmai napját csaknem ezer gazda részvételével.

A közlekedési szektorban hatalmas szükség lenne az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére, hiszen Európában a kibocsátás majdnem negyede a közlekedési üzemanyagokból származik. A bioetanol az elektromos közlekedéssel együtt képes érdemben és mérhető módon mérsékelni a fosszilis energiahordozók káros hatásait, ehhez azonban a szakpolitikai döntéseket a legújabb és megbízható tudományos eredményekre kellene alapozni.

A többi EU-s tagállamhoz hasonlósan Magyarország is azt vállalta, hogy 2020-ig a közlekedésben felhasznált energiának a 10 százalékát megújuló energiából állítja elő. A Pannonia Ethanol dunaföldvári biofinomítójában gyártott bioetanol 65 százalékkal kevesebb üvegházhatású gázt bocsát ki, mint a fosszilis üzemanyagok, így nagy mértékben hozzájárul az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez az egész EU-ban, hiszen a termelés java részét exportálja. A bioetanol ráadásul azonnali megoldást jelent a kibocsátáscsökkentési törekvések valóra váltásához, mindössze a jelenleg alkalmazott 5 százalékról legalább 10 százalékra kellene emelni a bioetanol arányát a benzinben, amit jó néhány EU-s tagállam már meglépett.

Magyarország nemcsak a termelésben, hanem a bioetanol részarányának növelésében is élen tudna járni. A mezőgazdaság már felismerte a bioetanolgyártásban rejlő értékeket, az E10 bevezetése pedig az egyetlen olyan eszköz lenne, amivel valódi – nem csak papíron megvalósuló – eredményeket tudnánk felmutatni az energetikában is.

A Pannonia Ethanol készen áll arra, hogy még jelentősebben járuljon hozzá a közlekedési szektor zöldítéséhez, és emellett az európai élelmiszerbiztonság növeléséhez a magas fehérjetartalmú állati takarmányával” – mondta Lengyel Zsolt, a Pannonia Ethanol Zrt. kereskedelmi vezetője, utalva a bioetanolgyártás során keletkező, az állati takarmányozásban hasznosítható társtermékre. Kifejtette, hogy a mezőgazdasági termelésben még mindig hatalmas potenciál rejlik nemcsak Magyarországon, hanem az egész régióban. Az újonnan kifejlesztett technológiákkal képesek vagyunk felzárkózni úgy, hogy minden érintett iparág profitáljon belőle.

A Pannonia Ethanol azért dolgozik, hogy korszerű technológiájával és termékeivel része legyen a fenntartható élelmiszertermelésnek, a bioetanoltermelésnek, a takarmányozáson keresztül az állattenyésztésnek, az éghajlat- és környezetvédelemnek, illetve a vidékfejlesztésnek, azaz a helyi gazdálkodásnak és a jövedelem helyben való megtermelésének.