A jövő a precíziós gazdálkodás

2015-11-30

A jövő a precíziós gazdálkodás

A KITE Zrt. kezdeményezésére a Pannonia Ethanol Zrt., az Orthman Manufacturing Inc., a Dow Agrosciences Hungary Kft., a Bayer Hungária Kft., a Holstein Genetika Kft., a Debreceni Egyetem és a Miskolci Egyetem képviselői érvényesítették aláírásukkal az egyezményt.

A precíziós gazdálkodás megjelenésével ugyanis Magyarországon is lehetőség nyílt rá, hogy olyan módszert alkalmazzanak a mezőgazdaságban, amely a műszaki, informatikai, információs és termesztéstechnológiai megoldások és tudásbázis együttes használatával hatékonyabbá és eredményesebbé teszi a szántóföldi növénytermesztést. Emellett segíti és támogatja a mezőgazdasági gépüzemszervezést a környezetvédelmi és fenntarthatósági elvárások figyelembe vételével.

Jelenleg a precíziós gazdálkodás eszközrendszere elérhető a magyar termelők számára, de a precíziós technológiák elterjedtsége kismértékű, összehasonlítva az USA-ban elért arányokkal. A termelés hatékonyságát és a fenntarthatóságot szolgáló technológiák megismertetése, elterjesztése, szükség esetén szaktanácsadás és szolgáltatás formájában történő támogatása a magyar mezőgazdaság résztvevőinek együttes érdeke.

Ennek értelmében a KITE Zrt. indikátor szerepet vállal a mezőgazdaság számára inputanyagokat (Bayer, DOW) és géprendszereket (John Deere, Orthman) biztosító multinacionális cégek, valamint a növénytermesztés outputjait felhasználók (Pannonia Ethanol, Holstein Genetika) között. Az együttműködésben részt vevő egyetemek pedig K+F+I tevékenységükkel segítik a technológiák fejlesztését oktatási tevékenységük során.

A stratégiai együttműködési megállapodás így hozzájárul a termelés ésszerűbb megszervezéséhez, a műszaki, gazdasági fejlődés előmozdításához, valamint a versenyképesség javulásához, és a precíziós gazdálkodás széles körben történő elterjesztésének elősegítésével a stratégiai együttműködési megállapodásból származó előnyök méltányos része eljut a végső üzletfelekhez.