Pannonia Ethanol

A klímaváltozás hatásai egyre súlyosabbak, és az emberiség felelőssége, hogy mit tesz ellene. Egyes ágazatokban hatalmasak az előrelépések, a közlekedési szektor az egyetlen, ami egy helyben toporog, és még nagyon messze vagyunk a nulla károsanyag-kibocsátású járművek tömeges elterjedésétől. Amíg megvalósul, nem ülhetünk ölbe tett kézzel, alternatívákat kell találnunk a közlekedés energiafelhasználásának megreformálására. A bioetanol az egyik ilyen alternatíva.

A bioetanol igaz története

Európa jövője - több élelmiszer, több üzemanyag, több energia és több takarmány

Előzetes

6 részes videósorozatunkból kiderül, hogyan járul hozzá az etanol
  • a közlekedés zöldítéséhez és a klímaváltozás elleni küzdelemhez;
  • az élelmiszerbiztonsághoz és a fenntartható mezőgazdasági termeléshez;
  • a gazdasági fellendüléshez;
  • az innovációhoz;
  • a zöld gazdaság megteremtéséhez és a vidéki közösségek; megerősödéséhez;
  • a beruházások ösztönzéséhez és a versenyképességhez.

A bioetanol igaz története - 1. rész

A klímaváltozás elleni küzdelem abba a fázisába érkezett, amikor azonnali és hatékony lépéseket kell tenni. Az EU előtt álló egyik legnagyobb kihívás a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése a közlekedésben. Léteznek alternatívák, az egyik közülük a bioetanol.

Hogyan járul hozzá az etanol az európai a mezőgazdaság fejlődéséhez, az energiabiztonsághoz, és hogyan ad választ a klímavédelemre?

A bioetanol igaz története - 2. rész

Az etanol nem jelent veszélyt az élelmiszer biztonságra. Épp ellenkezőleg. A gyártás során létrejövő fehérjében gazdag takarmány kerül vissza a táplálékláncba, csak a takarmányozás szempontjából kevésbé értékes keményítő hasznosul üzemanyagként.

Hogyan lehet mégis növényekből üzemanyagot előállítani anélkül, hogy az hatással lenne az élelmiszerellátásra? Hogyan lehet elkerülni, hogy újabb és újabb földeket kelljen termelés alá vonni?

A bioetanol igaz története - 3. rész

Az etanol használata már elterjedt és népszerű több országban is, Brazíliában a közlekedés 40 százaléka épül rá. A sikertörténetekből pedig jól látszik, hogy szakpolitikai támogatásra van szükség a fosszilis üzemanyagok egyeduralmának megtöréséhez. Az etanol már bizonyított: több élelmiszer, több üzemanyag, több energia és több takarmány.

A bioetanol igaz története - 4. rész

Az etanol magas oktánszámának köszönhetően növeli a motorok hatékonyságát, ezzel mérsékli a klímaváltozást. Ez csak egy szempont az etanol szén-dioxid-kibocsátását számszerűsítő módszerekben, de vannak olyanok is, amelyeknek a számításban lenne a helyük, még sincsenek ott. Hogyan teszi lehetővé az etanol az az üvegházhatású gázok csökkentését, és mi közük van ehhez a fosszilis üzemanyagoknak?

A bioetanol igaz története - 5. rész

A biomasszára épülő gazdaság a biotechnológia bölcsője, a jövő üzemanyagának gyártása rendkívül innovatív környezetben történik. Ma még az etanol alkalmazásával 70 százalékkal kevesebb üvegházhatású gáz kibocsátás érhető el, mint a fosszilis üzemanyagokkal, de gyorsan közelítünk a 100-hoz.

Mi fog tehát történni a bioüzemanyagok és a szuperhatékony finomítók körüli vitával egy pár évtized elteltével, amikor a folyékony üzemanyagok már őstörténetnek számítanak majd?

A bioetanol igaz története - 6. rész

A közlekedésben alkalmazott energiaforrásokat át lehet és kell is alakítani. A régi nagy, fosszilis üzemanyagokra épülő központosított rendszereket kiválthatja egy regionalitásra épülő modell, ahol a megtermelt a helyi közösségnél marad.

Az etanol már most is itt van, és képes arra, hogy érdemi csökkenést érjen el a közlekedési szektor szén-dioxid-kibocsátásában. Az etanol mindenképpen része lesz a megoldásnak, és akkor már jobb lenne mihamarabb belevágni.