Mi a bioetanol?

A bioetanol vagy etanol (EtOH) egy olyan megújuló üzemanyag, amelyet fenntarthatóan termesztett alapanyagból állítanak elő. Az etanol illékony, gyúlékony és színtelen folyadék. A takarmánykukorica keményítőtartalmát először cukrokká alakítják át, melyeket ezután erjesztenek, majd a desztilláció után jön létre az etanol. A Pannonia Ethanol technológiája az egyik leghatékonyabb módja annak, hogy biomasszából üzemanyagokat, állati takarmányt és egyéb termékeket gyártsanak.

Hogyan készül

Mire való?

Az etanol elsősorban a közlekedésben hasznosított, alacsony szén-dioxid-kibocsátású fenntartható üzemanyag, ami a folyékony fosszilis üzemanyagokat helyettesíti a benzin üzemű motorokban. A legtöbb EU-tagországban az etanolt a benzinbe keverik. Az etanol magas oktánszámú üzemanyag, így lehetővé teszi a modern motortechnológiáknál a méretcsökkentést, így kisebb, de jóval takarékosabb motorok készülnek. Ezek az új motorok kevesebb üvegházhatású gázt bocsátanak a légkörbe. Az E5 az EU piacán leginkább elterjedt benzin, amelynek 5 százaléka bekevert etanol. Az E10-es (10 energiaszázalékos etanoltartalom az üzemanyagban) elérhető Belgiumban, Franciaországban, Németországban és Finnországban, továbbá számos más országban is tervezik a bevezetését, amely jelentős éghajlati és társadalmi hasznokat eredményez majd. Az USA-ban az E10 már régóta elérhető. Ezek az alacsony bekeveréssel rendelkező üzemanyagok a motor, illetve az üzemanyagrendszer módosítása nélkül is alkalmazhatóak a korszerű járművekben. Az E20 és az annál magasabb etanol bekeverési arányok nagyobb hatékonyságot eredményeznek a motorok működésében és számos éghajlatvédelmi előnnyel is járnak.

Felhasználása

Az etanolt a gyógyszeriparban (fertőtlenítő) és a szépségiparban is használják. A denaturált etanolnak, amely olyan etanolt jelent, amely adalékanyagok hozzáadásával egy ihatatlan elegyet képez, számos ipari hasznosítása létezik. Az etanol egy univerzális oldószer, így például hasznosítják az ablakmosó folyadékok piacán is.

Jogszabályok

Magyarország

EU

  • “Megújuló energiaforrásokról szóló irányelv” ‘Renewable energy directive (RED)’ 2009/28/EK irányelv
  • “Üzemanyagok minőségéről szóló irányelv” “Fuel Quality Directive (FQD)” 2009/30/EK irányelv