Pannonia Ethanol

A Pannonia Ethanol bioetanolt és csúcsminőségű takarmányt gyárt, üzeme a Tolna megyei Dunaföldváron található, ahol a 2015-ben lezáruló kapacitásbővítés eredményeként évente egymillió tonna kukorica feldolgozására válik képessé. A Pannonia Ethanol az eljárás során hasonló mennyiségű takarmányt és bioetanolt gyárt: így 450 millió liter bioetanolt és 325 ezer tonna magas fehérjetartalmú száraz törkölyt (DDGS), illetve 10 ezer tonna kukoricaolajat állít elő.

A Pannonia Ethanol Kelet-Közép-Európa legnagyobb bioetanol gyártójaként évi közel 500 millió euróval járul hozzá a magyar GDP-hez, nevéhez 2000 vidéki munkahely megteremtése és fenntartása fűződik.

A Pannonia Ethanol az Ethanol Europe leányvállalata.

Tovább

Legfrissebb esettanulmány

Fenntarthatóság a növénytermesztésben

Az Utrecht Egyetem fenntartható fejlődéssel foglalkozó Copernicus Intézetének egy friss tanulmánya szerint a bioüzemanyagok fenntartható gyártásához olyan szabályozási környezet szükséges, amely az alapanyagok előállításakor ösztönzi az erőforrás-hatékonyságot és a termelékenységet, illetve hatékonyabbá teszi a földhasználatot. A fenti két megállapítás szerepel az Európai Tanács 2030-ig szóló, energiaügyre és éghajlatpolitikára vonatkozó következtetései között is. Az Utrecht Egyetem kutatása szerint a közvetett földhasználat-változás hatásai enyhíthetőek vagy akár meg is akadályozhatóak, ha ezeket a fenntarthatósági szempontokat alkalmazzuk a növénytermesztésre.

További információ a témában az Utrecht Egyetem weboldalán érhető el >>

A tanulmány angol nyelvű, teljes szövege itt érhető el

Esettanulmányok

Gazdálkodóknak

A Pannonia Ethanol tevékenysége szervesen kapcsolódik a helyi mezőgazdasági közösségekhez beruházásokkal, innovációval, valamint stabil piacot jelent a kukoricatermelők számára. Az alacsony kibocsátású üzemanyagok gyártásához helyben megtermelt megújuló alapanyagok kiváltják a magas szén-dioxid-tartalommal rendelkező fosszilis üzemanyagok importját. Az etanolfinomítók ideális esetben az alapanyag-beszállítók közelében helyezkednek el, így helyi piacokat hoznak létre a környékbeli termelőknek. A gazdákat így arra ösztönzik, hogy a termelést a fenntarthatóság szem előtt tartásával tegyék hatékonyabbá. Ennek hatására növekednek a terméshozamok és beruházások valósulnak a termeléshez használt modern technológiákba. Az etanolfinomítók ellátják továbbá a gazdákat csúcsminőségű, fehérjében gazdag takarmánnyal, ami mentesíti Európát a takarmányimporttól.

Tovább

Hírek

Tovább emelik az üzemanyagokba kevert biokomponens részarányát

2015-11-13

A benzinbe és a gázolajba jövőre 5,3 százalék, 2017-ben 5,9 százalék, 2018-ban pedig 6,5 százalék bioüzemanyagot kell keverni, az erről szóló rendelet tervezete a kormány honlapján jelent meg.

Szabó László: Az etanol fontos az energiaforrások diverzifikálásában

2015-11-03

Az etanol fontos szerepet játszik az energiaforrások diverzifikálásában, mondta Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) parlamenti államtitkára kedden, Budapesten a 18. Nemzetközi Etanol és Bioüzemanyag Konferencián.

Összes