Pannonia Ethanol

A Pannonia Ethanol bioetanolt és csúcsminőségű takarmányt gyárt, üzeme a Tolna megyei Dunaföldváron található, ahol a 2015-ös kapacitásbővítés eredményeként évente egymillió tonna kukorica feldolgozására válik képessé. A Pannonia Ethanol az eljárás során hasonló mennyiségű takarmányt és bioetanolt gyárt: így 450 millió liter bioetanolt és 325 ezer tonna magas fehérjetartalmú száraz törkölyt (DDGS), illetve 10 ezer tonna kukoricaolajat állít elő.

A Pannonia Ethanol Kelet-Közép-Európa legnagyobb bioetanol gyártójaként közel 500 millió euróval járul hozzá a magyar GDP-hez, nevéhez 2000 vidéki munkahely megteremtése és fenntartása fűződik.

A Pannonia Ethanol az Ethanol Europe leányvállalata.

Tovább

Legfrissebb esettanulmány

Fenntarthatóság a növénytermesztésben

Az Utrecht Egyetem fenntartható fejlődéssel foglalkozó Copernicus Intézetének egy friss tanulmánya szerint a bioüzemanyagok fenntartható gyártásához olyan szabályozási környezet szükséges, amely az alapanyagok előállításakor ösztönzi az erőforrás-hatékonyságot és a termelékenységet, illetve hatékonyabbá teszi a földhasználatot. A fenti két megállapítás szerepel az Európai Tanács 2030-ig szóló, energiaügyre és éghajlatpolitikára vonatkozó következtetései között is. Az Utrecht Egyetem kutatása szerint a közvetett földhasználat-változás hatásai enyhíthetőek vagy akár meg is akadályozhatóak, ha ezeket a fenntarthatósági szempontokat alkalmazzuk a növénytermesztésre.

További információ a témában az Utrecht Egyetem weboldalán érhető el >>

A tanulmány angol nyelvű, teljes szövege itt érhető el

Esettanulmányok

Gazdálkodóknak

A Pannonia Ethanol tevékenysége szervesen kapcsolódik a helyi mezőgazdasági közösségekhez beruházásokkal, innovációval, valamint stabil piacot jelent a kukoricatermelők számára. Az alacsony kibocsátású üzemanyagok gyártásához helyben megtermelt megújuló alapanyagok kiváltják a magas szén-dioxid-tartalommal rendelkező fosszilis üzemanyagok importját. Az etanolfinomítók ideális esetben az alapanyag-beszállítók közelében helyezkednek el, így helyi piacokat hoznak létre a környékbeli termelőknek. A gazdákat így arra ösztönzik, hogy a termelést a fenntarthatóság szem előtt tartásával tegyék hatékonyabbá. Ennek hatására növekednek a terméshozamok és beruházások valósulnak a termeléshez használt modern technológiákba. Az etanolfinomítók ellátják továbbá a gazdákat csúcsminőségű, fehérjében gazdag takarmánnyal, ami mentesíti Európát a takarmányimporttól.

Tovább

Hírek

Kinevezések a Pannonia Ethanolnál

2016-05-25

A Pannonia Ethanol örömmel jelenti be, hogy Lengyel Zsoltot kereskedelmi igazgatónak nevezték ki, a pozíciója részeként egyben ő felel majd a cég külső kapcsolataiért is. Kinevezték továbbá a budapesti OPL (Orbán & Perlaki Ügyvédi Társulás) jogi tanácsadó irodát a cég public policy ügyeinek koordinációjára. Mindkét kinevezés erősíti a Pannonia Ethanol elkötelezettségét a magyar gazdaság növekedése mellett, illetve az egyre szorosabb kapcsolat kiépítését a helyi közösségekkel.

Agroinform: Csúcsminőség és környezettudatosság a precíziós gazdálkodás jegyében

2016-03-07

„A Dunaföldváron található gyárunkra platformként tekintünk: hatalmas inputtal és hatalmas outputtal rendelkező terület, amire rengeteg új innováció és technológia tud ráépülni, kiváló alapot biztosít további nagy ívű fejlesztéseknek” – mondta Reng Zoltán, a Pannonia Ethanol vezérigazgatója. Európa legnagyobb bioetanol-gyártójaként azt az üzenetet is szeretnék átadni a gazdáknak, hogy van értelme fejleszteni, beruházni és innovatív, akár precíziós gazdálkodási technológiákba fektetni, hiszen lesz jövő, van feldolgozóipar, ami ráadásul folyamatosan fejlődik. Mindez nagyon stabil piacot fog jelenteni, nemcsak 1-2, hanem 15-20 év múlva is.

Olvassa el a teljes cikket az Agroinform.hu-n>>

Összes